‘İlkler İmparatorluğu’nun Başkenti; Hattuşa’ kitabı 5 farklı dilde yayımlandı.

Çorum’un Boğazkale Kaymakamlığı, Kaymakam Turan Soğukoluk liderliğinde ilk defa 5 farklı dilde; “İlkler İmparatorluğu’nun Başkenti; Hattuşa” isimli kitabı yayımladı.

Çince, Korece, Japonca, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 5 dilde basımı yapılan tanıtım ve kültür kitabı, son zamanlarda Hattuşa’ya ilgi duyan Uzakdoğu ülkelerine ve turizm sektörüne hitap etmeyi amaçlıyor.

Anadolu toprakları üzerinde kurulmuş ilk büyük imparatorluk olan Hititler ve bu büyük imparatorluğa 450 sene başkentlik yapmış olan “Bin Tanrılı Şehir; Hattuşa” ya olan ilgiyi artırmaya yönelik birçok farklı alanda çalışmalar yapan Boğazkale Kaymakamı Turan Soğukoluk yaptığı açıklamada;

“Medeniyetler tarihinde birçok ilke imza atmış olan Hititler; kendilerine başkent seçtikleri Hattuşa’dan dünyaya hem askeri hem ticari hem de kültürel alanda hükmetmek istemişler; devrin bir diğer büyük gücü Mısırlılar ile şu an Suriye topraklarında yer alan Kadeş şehrinde tarihin ilk dünya savaşını gerçekleştirmişler ve yine yazılı tarihin ilk barış ve dostluk antlaşması olan “Kadeş Barış Antlaşması”nı imzalayarak tarihteki sarsılmaz yerlerini almışlardır.

“İlkler İmparatorluğu’nun Başkenti; Hattuşa” isimli kitabımızla Hitit İmparatorluğu’nun tarihin derinliklerinde vuku bulan ilklerini; Çince, Korece, Japonca, İngilizce ve Türkçe dillerinde olmak üzere ilk defa 5 farklı dilde büyük bir emek ve özveriyle yayımlamış olmanın mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz.

Kitaplarımızın hem turizm sektörüne hem Milli Kütüphanemize hem de tarihimize küçük de olsa bir katkı yapması, tarihe karşı merak uyandırması ve de ilgi duyanlara yol göstermesini temenni ediyorum” dedi.

Kaymakam Soğukoluk, kitabın basımı, yayımı, tasarımı ve tercümesinde emeği geçen değerli sanatçı Serap Gümüşoğlu, mesai arkadaşları Şahin Şeker ve Ahmet Haşim Özsaray ile turizmle ilgili her konuda her an yanlarında yer alan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’a teşekkürlerini iletti.

Kaymakam Turan Soğukoluk, Hititlerin tarihe damga vuran bazı ilkleri şu şekilde sıraladı:

Tarihin ilk dünya savaşı, ilk yazılı barış antlaşması, ilk açık hava tapınağı, ilk kanalizasyon sistemi, Anadolu’nun ilk ve en eski piramitleri, Anadolu’daki ilk sfenks örnekleri, ilk taht varisleri sistemi, Anadolu’daki ilk silolar, ilk tarih yazımı, ilk devlet protokol uygulamaları, ilk askeri rütbe uygulamaları, kadın haklarına yönelik ilk düzenlemeler, ilk tapu senedi, ilk küvet, ilk oyuncak örnekleri, ilk profesyonel at eğitim kitabı”