Çorum Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, “‘Hititler bir savaş tutsağını alıp vebayı bulaştırıp düşman ülkeye gönderiyorlardı. Üstüne de siyah bir keçi kurban ediyorlardı. Bu da çok enteresandır, ‘Günah Keçisi’ kavramının Hititler’de de olduğunu görüyoruz” dedi.
Hattuşa Purulliya Bahar Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileriyle birlikte Boğazkale’ye gelen Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bahar bayramı etkinlikleri kapsamında açılış programında gerçekleştirdikleri ritüeller hakkında bilgiler de veren Sir Gavaz, “Günah Keçisi” deyiminin Hititlerde de olduğunu vurguladı.
Sir Gavaz, “Boğazkale Kaymakamlığımız tarafından gerçekleştirilen Purulliya bayramını gerçekleştirdik. Bizim için de ilginç bir deneyim oldu. Purulliya bayramı aslında metinlerde çok sık geçen ama herkes tarafından fark edilemeyen bir bayramdı. Sayın kaymakamımız bunu keşfettiği için bizler de çok mutlu olduk. Bu sayede Purulliya bayramını tanıtma imkanı bulduk. Purulliya bayramı çerçevesinde birkaç tane ritüel gerçekleştirdik. Bunlardan en ilginç olanı ‘Günah Keçisi’ adlı ritüeldi. Hititlerde özellikle veba salgını sırasında vebanın ülke dışına aktarılması için değişik uygulamalar gerçekleştiriyorlardı. Bunlardan bir tanesi de bir savaş tutsağının alınıp büyücünün huzurunda bu savaş tutsağına vebanın aktarılması ve daha sonra da düşman ülkeye gönderilmesi gibi bir uygulama var. Böylece veba salgınının ülkeden uzaklaştırıldığı düşünülüyordu ve üzerine de bir siyah keçi kurban ediliyormuş. Bu da çok enteresan bir konuya geliyor, biliyorsunuz ‘Günah keçisi’ kavramı bir Anadolu geleneği olarak Hititlerden bugüne kadar ağızdan ağza aktarılmış. Önemli bir motif diye düşünüyorum. Bizlere bu etkinlikleri gerçekleştirme imkanı veren Boğazkale Kaymakamlığı’na ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.