AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, 27-29 Eylül 2017 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Başbakanın katılımlarıyla gerçekleştirilen Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu ve ödül töreni hakkında bilgi vermek için TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılarak bir konuşma yaptı.

Milletvekili Ceritoğlu Kurt, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada, “21.yy da modern çağ diye tabir ettiğimiz teknolojinin, ulaşımın ve iletişimin en hızlı yaşandığı, bilgi teknolojilerinin neredeyse tüm bireyler tarafından etkin biçimde kullanıldığı zaman dilimi içerisinde bulunmaktayız. İnsanlık maddi olarak ileriye doğru koşmaya devam ediyor ancak manen tam tersi istikamette bir ilerleyiş, aslında bir çöküş dönemi yaşanıyor” dedi.

“BARIŞ SÖZCÜĞÜ İLK BU TOPRAKLARDA SÖYLENDİ”

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşanan olaylara değinen Ceritoğlu Kurt, “Yanı başımızda yıllardır savaş yaşanıyor. Ölen çocukların, kadınların, genç, ihtiyar binlerce insanın kanının döküldüğü coğrafyada hep birlikte yaşıyoruz. Bu kadar kan ve göz yaşını, savaşın yetimlerini gören gözlerimiz “barış” sözcüğünün anlamını elbette her bireyden daha fazla idrak etmektedir. Dünya zulme alkış tutarken barış için mücadele eden ve mazlumlara kol kanat geren bir milletin mensubu olmaktan onur duyuyorum. Biz kadim bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu topraklar asırlardır mazlum milletlere umut aşılamıştır. İnsanlığa, insanca yaşamaya mihmandarlık yapmıştır” diye konuştu.

“MEDENİYETİN TEMEL TAŞLARI HATTUŞA’DA ATILDI”

Medeniyetin temel taşlarının M.Ö 13. yy da Çorum’un Boğazkale ilçesinde o zamanki ismiyle Hattuşa’da atıldığını belirten Ceritoğlu Kurt, “Bu topraklarda Hitit medeniyeti varlık göstermekteydi. Anadolu coğrafyasının verimliliğinden vücut bulmuş bu medeniyet o dönemin şartlarında alt yapı projeleri yapmış, gölet yapmış, sulama kanalları oluşturmuş, bu gün hala yıkılmadan kalan temel taşlarını inşa etmiş ve tarihe, insanlık tarihine büyük hizmetler etmişti. Bu Dönemin iki büyük medeniyeti; topraklarımızda yaşam gösteren Hitit Medeniyeti, diğeri ise Mısır Medeniyeti idi” şeklinde konuştu.

Kades Barış antlaşması hakkında hatırlatmalarda bulunan Ceritoğlu, “Bu Medeniyetler M.Ö. 1274 tarihinde karşı karşıya gelmişlerdir. Mısır Medeniyeti Kralı II. Ramses ile Hitit Medeniyeti Kralı Muvattalli arasında Kadeş önünde büyük bir meydan savaşı yapılmış ve bu savaş Dünyada bilinen ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması ile sonuçlanmıştır” dedi.

“KADIN ERKEK EŞİTLİK İLKELERİ BU TOPRAKLARDA YAZILDI”

Ceritoğlu Kurt, Kadeş Barış Antlaşmasının dünya tarihinde ilk yazılı barış antlaşması olmasının yanında Kadın ve Erkeğin Eşitliği ilkesinin bundan tam 3500 yıl önce çivi yazısıyla kaleme alındığını, kralın ve kraliçenin aynı antlaşma metnine mühür bastığı tarihin ilk yazılı antlaşması olduğunu ifade etti.

Kadeş Barış Antlaşmasının ne anlama geldiği konusunda bilgi veren Ceritoğlu, “Bu topraklarda yaşayan bu medeniyet, dünya tarihine hem barışı kaleme aldırmış, hem de kadın ve erkeğin eşitlik ilkesini dünya tarihine yazdırmıştır” diye konuştu.

Bir Kadın olarak ve Kadın Milletvekili olarak Kadeş Antlaşmasının dünya tarihindeki önemine işaret eden Ceritoğlu Kurt, Çorumun tanıtımı ve Ülkemizin barışa verdiği destekleri anlatabilmek adına yurtdışı görevlerinde her platformda bu yaşanmışlıklara değindiği söyledi.

“DÜNYA ÜLKELERİ KADEŞ ANTLAŞMASINI İYİ BİLİYOR”

Dünya ülkelerinin Kadeş Antlaşmasının farkında olduğunu belirten Ceritoğlu Kurt, “Halen New York’da Birleşmiş Milletler Binasında Kadeş Antlaşması Metninin büyütülmüş hali salonun girişinde asılmış vaziyettedir. Bizler de kendi topraklarımızın değerlerine sahip çıkmalı ve gerekli değeri göstermeliyiz. Kültür Turizmi açısından bulunmaz bir kıymete sahip bölgemizin kendi değerlerini yerinde yaşatmalıyız. Tüm İnsanlığa hitap eden KADEŞ Barış Metnini doğduğu bölgede yeniden yaşatabilmek için desteklerinizle çaba sarf etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ceritoğlu Kurt, kürsüdeki konuşmasına şöyle devam etti;

“BARIŞ VE KARDEŞLİK MİLLETİMİZE AİT”

“Hakikaten Barıştan, Hakikaten Kardeşlikten ve Hakikaten Eşitlikten bahsedilecekse bu hak yüce milletimize aittir. Yurtta barış, dünyada barış ilkesiye temelleri atılan bu devlet, bugün yine dünyada barışa katkı sağlamakta ve İnsanlığın vicdanı olarak milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmakta, muhacirlere ensar olabilmek mücadelesindedir.

“DÜNYAYA İNSANLIK DERSİ VERİYORUZ”

Kadınların ve çocukların öldürüldüğü, genç yaşlı ayrımı yapılmaksızın insanların kıyıma uğradığı, bir balinanın sahile vurduğu kadar Aylan Bebeklerin gündem olmadığı, Arakanda göz göre göre Müslümanların katledildiği hakikaten kahrolduğumuz bu zor zamanlarda yine tüm dünyaya insanlık dersi veren bir Milletiz biz. Bu sebeple Barış sözcüğünü konuşmak, Kardeşlik sözcüğünü konuşmak her ağıza değil bu işin bedelini ödeyen bu milletin fertlerine yakışmaktadır.

Dünya Barışına ve İnsanlığa vermiş olduğu katkılarla tüm dünyada gündem olan Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza bizlere Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu Ödül Töreni programında himaye oldukları için teşekkürlerimi arz ederim. 3 gün süren ve gerek yurt içi gerekse de yurtdışından yüzlerce katılımcı ile oturumları tamamlanan sempozyumun açılışını yaparak bizleri onurlandıran Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimi arz ederim.

Barış için pedal çevir diyerek başlattığımız bisiklet turu devamında oturumlar eşliğinde KADEŞ Barışını ve günümüze yansımalarını tartışma fırsatı bulduk. Kadının toplumdaki yeri ve dünya örneklerini inceledik. Barış Ödülleri kapsamında ilk ödül Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Rahmetli Bilge Lider Aliya İzzetbegoviç’e verildi. Sayın Büyükelçiye ödül takdimi gerçekleştirildi. Ülkemizde bulunan çok sayıda büyükelçi Sempozyuma katıldı ve KADEŞ’in kardeşlik ruhu misafirlerimizce paylaşıldı.

Sayın Başkan Değerli Milletvekili arkadaşlarım,

Kadeş Antlaşması Milattan Önce 1270 li yıllarda çivi yazısı ile tabletlere işlenmiş ama ilkeleri hala çok manidar;

‘’Eğer bir adam veya iki üç adam Hatti memleketinden kaçarsa, Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana’ya gelirse Mısır memleketi Kralı Büyük Kral onları yakalayacak ve kardeşi Hattuşili’ye iade edecek.’’ der maddelerden biri.

“KADES TARİHİN İLK YAZILI ANTLAŞMASIDIR”

Tam 3500 yıl önce devletler arasında imzalanan bu metinde Kardeşliğin ve verilen sözlere riayet etmenin gerekliliği tarihe bir not olarak düşülmüştür. Günümüzde ne yazık ki tarihin ilk yazılı antlaşma metni Birleşmiş Milletlerin duvarında asılı olmasına rağmen bugün yapılan antlaşmalara riayet edilmediği görülmektedir.

“MİLLETİMİZ DOSTUNU VE DÜŞMANINI UNUTMAZ”

Milletimize hasmane tutum sergilemek ve vatanına ihanet edip ülkemizi parçalamaya çalışanlara kol kanat germek dostluk nişanesi olamaz.

Aziz Milletimiz barışa ve kardeşliğe tarihin her safhasında hizmet etmiştir. Ancak ne dostça davrananı ne de düşmanlık edenleri hiçbir zaman unutmamıştır.

Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu ve Ödül Töreninin ikincisine şimdiden sizleri Çorum’a davet ediyorum”