Uzun zamandır Çorum ile ilgili konulara değinmediğim farkındayım. Bazı okurlarımız neden değinmediğimi sürekli olarak sormaktalar. Yazmaya falan korktuğumu düşünenler varsa sakın yanılmasınlar. Kesinlikle öyle bir durum söz konusu değil. Sadece yazılması gereken zamanı bekliyorum. Mesela bugün mutlaka gündemde tutulması gerektiğini düşündüğüm bir konuya değinmek istiyorum.
Geçtiğimiz Pazar günü gazetede otururken, arkadaşlarla, Çankırı’ya yapılan yatırımın büyüklüğünü ve Çorum’a neden böyle bir yatırım yapılmadığını konuşuyorduk. Hatta bu konuyu yazsam mı acaba diye düşündüm. Sonra dedim ki neden acele ediyorum. Önce Çorum’un bir tepkisini görelim. Bakalım kim ne diyecek?
Derken beklenen açıklama dün, “Çorum’u Sevmek, Samimiyet ve Girişimcilik” başlığıyla Çorum’un ulusal ve uluslararası iş dünyasındaki başarılı temsilcilerinden birisi olan Sayın Erdem Çenesiz’den geldi.
Dost acı söylermiş ama doğru söylermiş. Çorum’u sevmek konusunda, kendimize sormamız gereken o kadar çok soru var ki. Bakınız bu sorulardan bazılarını Sayın Çenesiz hepimize sormuş;
Şehrimiz için değer yaratmak nasıl olur?
Bu soruyu, Çorum’u seven herkesin kendisine sorması gerekir bence. Sahi kaçımız bu soruyu kendimize soruyoruz?
Çorum olarak bizim değerlerimiz nelerdir, hiç düşündük mü?
Çorum için hedeflediklerimiz nelerdir? Hedeflerimiz ile ilgili bir yol haritamız var mı? Bu hedeflerin ne kadarı gerçekleştirildi? Bunları biliyor muyuz?
Kendi adıma söyleyeyim; HAYIR!
Sayın Çenesiz’in üzerinde durduğu diğer bazı sorular ise şunlardı;
Girişimcilik ve girişimciliğin desteklenmesi konusunda neler yapılıyor? Girişimciliğe destek nasıl olmalıdır? İş ve meslek örgütleri, insiyatif grupları, şehrin önde gelenleri, şehrin kalkınması için neler yapıyor?
Açıklamalara şöyle genel olarak bakacak olursak, akıl teri dökülerek hazırlanmış olduğunu ve bir ilin kalkınması noktasında sorulması gereken tüm sorular sorulduğunu görmekteyiz.
Peki, bu soruların cevabını nerede bulacağız?
Esasen tüm bunların cevabı o ilin ekonomik kalkınma stratejileri içerisinde saklıdır.
Şimdi gelelim şu soruya;
Bir ilin ekonomik stratejisini hazırlama görevi kimdedir?
Başarı oldu mu herkes üstlenir, başarısızlık oldu mu hemen bir yerlere fatura edilmeye çalışılır. Genelde de başarısızlığın faturası siyasetçilere kesilir.
Siyasetçinin görevi siyasi stratejiler üretmek ve yol açmaktır. Mesela geçtiğimiz aylarda, Meclis İdare Amirimiz Sayın Salim Uslu’nun, Tayvan Ankara Büyükelçisi, Tayvan Ekonomik ve Kültürel Misyonu Temsilcisi James C.H.Chen’i Çorum’a getirip bir takım lobi faaliyetleri yapması buna örnek gösterilebilir. Siyasetçi potansiyel yatırımcıyı, şehrine getirir, iş adamlarını birbirleriyle tanıştırır, iletişim kanallarını oluşturur, alt yapıyı kurar. Sürecin bundan sonraki bölümündeki görev iş adamları ve meslek örgütlerindedir.
İlin ekonomik stratejisini hazırlanması görevi ise, Ticaret Odalarına, Sanayici ve İş Adamlarının kurmuş olduğu STK’lara ve Üniversiteye düşer. Bu noktada Üniversite-Sanayi işbirliğinin önemi kaçınılmazdır.
Öyle görünüyor ki, Çankırılılar derslerine çok iyi çalışmış. Nüfusuna oranla en hızlı büyüyen illerden birisi olan Çankırı, gerçekleşmesi muhtemel 500 milyon dolarlık yatırımlarla birlikte tamamen uçuşa geçecektir desek yanlış bir ifade olmaz. Çünkü bu miktarda bir yatırım neredeyse tek başına bir organize sanayi bölgesi yapar.
Bu arada nüfus demişken, Çankırı nüfus anlamında nasıl bu şekilde büyümeyi başarıyı diye kendimize sormuştuk ya. Demek ki böyle başarıyorlar. 
Farkındaysanız son zamanlarda, kendimizi sürekli, Yozgat’la, Kastamonu’yla, Çankırı’yla mukayese eder olduk. Rekabetin böylesine büyük olduğu bir ortamda, gerekli çalışmaları yapmazsak öyle görünüyor ki bu mukayeseleri daha çok yapacağız.
Sonuç olarak bir sanayici veya iş adamı olmayabilirim ama farklı Sivil toplum kuruluşlarının bir temsilcisi, bir yazar ve Çorum’u gerçekten seven bir vatandaş olarak, Erdem Bey’in açıklamalarının önemli olduğunu ve üzerinde durulması gerektiğine inandığımı belirtmek istiyorum. Sayın Çenesiz’in de belirttiği üzere “Çorum’u Sevmek, Samimiyet ve Girişimcilik” konusunda herkes kendisine gereken soruları sormalıdır.
Gerçekten Çorum için ben ne yapıyorum?
Tekrar görüşünceye dek hepinize saygılar…