Ben herkesten daha iyi bilirim tecrübe etmeme, o durumu yaşamış olmama, deneyimlememe gerek yok, teoride bilmem zaten gereksiz. Eğitimini almak mı komik olma çok saçma. Bekarımdır, evliliği çok iyi bilirim, çocuğum yoktur anneliği babalığı bilmeyi geç kitabını yazarım, mutlu yuvam vardır boşanmayı da çok iyi bilirim, erkeğimdir kadınlığı, kadınımdır erkekliği, öğretmenimdir, doktorumdur, siyasetçiyimdir, hacı hocayımdır bilim adamıyımdır, ben herkesten iyi bilirim…Var mı itirazı olan? Beni akıl vermekten, ahkam kesmekten kimse alıkoyamaz. Sen benim kadar doğrusunu bilemezsin, aklın kıt ve benim zekama ihtiyacın var. Ah bu ben bilirimler. Nasıl bir çocukluk yaşadık acaba? Hiç mi fikrimiz sorulmadı? Hiç mi muhatap alınmadık, hiç mi adam yerine konulmadık ki; bu kadar çok biliyoruz her şeyi?….Bilsek te biliyoruz, bilmesek te biliyoruz. Ta ki küçükken başlar, her evde bir doktor vardır buda mutlaka annelerimizdir. Hakim ve savcıda hep babalarımızdır. Asar keser iki şahit dinler buda mutlaka bizi kıskanan ufak kardeşimizdir, çok zaman alır cezayı oturursun aşağı. Öksürsen teşhis koyan, tıksırsan nane limon kaynatan, kafanı viks kutusuna sokan. Bak soğuk yedin, içtin kesin boğazların şişti, ayaklarını üşüttün karnın o yüzden ağrıyor, yağlı yedin o yüzden cildin bozuldu, ne doktoru bak şu ağrı kesici geçen bana çok iyi gelmişti içiver bir tane.
Bak gördün mü o arkadaş kötü demiştim, sana zarar verdi ben bir psikologum aynı zamanda, uzak dur o çocuktan onun ailevi sorunları var, problemli çocuk işte hooppp anında pedagog olduk. O öğretmende işi hiç bilmiyor canım adam edemedi oğlumu bunlarda nasıl öğretmen ben olsam var ya. Zaten yata yata maaş alıyorlar hiçbir şey yaptıkları yok. Hepimiz her şeyi çok iyi biliriz, bilmekle de asla kalmayız , kalırsak ayıp olur bildiğimiz aklı bir güzelde veririz. Hatta deneyim etmediğimiz her konuda deneyimi olanlara bile akıl veririz. Evliyizdir mutluyuzdur boşanmışa akıl veririz, hepimiz anında hakim anında psikolog anında pedagog kesiliriz. Sadık bir eşimiz vardır aldatılmışa akıl veririz, çocuksuzuzdur çocuk yetiştirene hatalarını söyleriz burada böyle yap, bak sende şurada şunu da beceremiyorsun annelik öyle olmaz, babalık böyle olmaz kardeşim. Ben olsam diye başlayan cümleler sıralarız. Sağlıklıyızdır hastalara akıl veririz. Sende ne hastalar var senin ki ne ki aaa nankörlük etme. Fitizdir şişmana akıl veririz. Karnımız tok altımız pektir ama aç açıkta olana ahkam keseriz. Para içinde yüzeriz fakire fukaraya garibana şükret deriz, parasızlığa nasıl tahammül edilir onu öğretiriz. Ehliyetimiz bile yoktur ama 40 yıllık şoför gibi trafikte akıl veririz. Hatta gittiğimiz gezmelerde günlerde bile yeyip içtikten sonra mutlaka daha güzel bir puaça tarifi veririz. Bazılarımız bunu o kadar ileriye taşırız ki bilmediğimiz tek bir konu bile yoktur kesinlikle itiraz kabul etmeyiz. Hayatı boyunca nasıl bir başarısızlık sergilediyse artık ben en iyisiyim, en zekisiyim ispatı vardır sürekli. Nasıl bir kompleksimiz vardır ki biz her şeyi çok iyi biliriz ve her şeye burnumuzu sokma ihtiyacı duyarız? Egomuz, aşağılık kompleksimiz, sorunlu problemli karakterimiz bende varım bakın benimde aklım var, bende akıllıyım hatta senden, sizden daha akıllıyım. Hatta cahillik seviyemiz arttıkça daha çok biliriz hiç kimseciklerin bilemeyeceği kadar hem de. Ne o işin tecrübesine ne eğitimine hiçbir şeyine gerek yoktur biz zaten çok zekiyizdir anadan doğma…..Ne kadar hayırsever yardımseveriz dimi? Her konuda karşımızdakine akıl verip, ona yardımcı olmak istiyoruz. Ne kadar düşünceliyiz. Acaba dediniz mi hiç? Neden insanlar size ben bilirim, dur senin aklın yetmez, benimkine ihtiyacın var der? Sizin sorununuza yardım etmek mi amaç? Bir probleminize de merhem olmak mı? Yoksa size ben zekiyim, ben her şeyi biliyorum bak diyerek bilinçaltında bastırdığı değersizlik mi acaba?
Hadi güzel kardeşim o güzel zekanı yorma benim için, herkes kendi işini kendi yapsın, siz aklınızı yeni bir buluş yapmaya harcayın mesela. Ya da insanlık adına faydalı bir çığır açmaya.Bence siz o çok bilen aklınızı;üzerini sürekli kapattığınız görmekten ve kabullenmekten kaçındığınız kendi şahsi sorunlarınıza harcayın derim üstün zekalı çokbilmişler…