Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çorum İl Koordinatörlüğü tarafından yürütülen AB hibe projeleri kapsamında Bayat İlçesi yetiştiricilerinden Ahmet Karakurt ve Harun Uysal, % 65 hibe destekli olarak modern kümes tesis ettiler.
2013 yılında yapılan 11. proje çağrı döneminde her iki yetiştirici de Et Üreten Tarımsal İşletme yatırım kolunda 50.000 broiler/dönem (2 ay) kapasitesine sahip % 65 hibeli tarımsal işletme (kümes) yapmaya hak kazandılar.
Bu kapsamda Çorum’un Bayat İlçesi Eskialibey Beldesi yetiştiricilerinden Ahmet Karakurt, Seval İnşaat Akaryakıt Limitet Şirketi bünyesinde Seval Broiler Üretim Tesisi ve Merkez Yeni Mahalle yetiştiricilerinden Harun Uysal, Uysallar Hayvancılık ve Tarım Ürünleri Limitet Şirketi bünyesinde Uysallar Hayvancılık Broiler Üretim Tesisi kurdular.
Projelerin inşaat kısmının tamamlandığı, makine ekipman kısımlarının temin edilmesine devam edildiği açıklandı.
Her bir projede 96 m uzunluğunda ve 14 m genişliğinde 3’er adet kümes ve 240 m3 gübre çukuru ile 8 m3 imha çukuru bulunmakta. Projelerin her biri 1.420.000,00 TL değerinde. Kabul edilen proje değerleri her bir proje için 1.175.000,00 TL ve hibe destek tutarları 765.000,00 TL’den 2 projede toplam 1.530.000,00 TL hibe destek almaya hak kazandı.
Kazanılan hibe tutarlarından yapımı biten inşaat kısmı için Ahmet Karakurt hesabına 597.000,00 TL ve Harun Uysal hesabına 603.000,00 TL aktarılırken, geriye kalan hibe destek tutarlarının ise makine ekipman alımının tamamlanmasının akabinde ilgililerin hesaplarına aktarılacağı öğrenildi.
Verilen bilgiye göre; projeler normal kapasitelerinin üzerinde 70.000 broiler/dönem kapasiteye çıkarılarak işletilmeye olanak sağlayacak durumda. 2 ay olan her bir dönemde 2 işletmede toplam 140.000 et tavuğu üretimi yapılacak olması Bayat İlçesi’nde büyük bir heyecan oluşturdu.
İleriki zamanlarda her bir tesisin kapasitesini 120.000 broiler/döneme çıkarmayı planladıklarını söyleyen girişimciler, 2014 Şubat ayında projelerini tamamlayıp Mart ayında üretime geçmeyi planladıklarını,  Samsun bölgesindeki KÖYTÜR Piliç ile sözleşmeli üretim yapacaklarını ve bu konudaki bütün girişimleri tamamladıklarını söylediler.
Girişimciler, projelerinin her aşamasında kendilerine her türlü desteği sağlayan Bayat Kaymakamı Hakan Şeker’e teşekkürlerini bildirdiler.
Yerinde incelemelerde bulunana İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arslan Arslan, bu tür üretime dönük projelerin ilçe için çok önemli olduğunu, diğer çiftçiler için bir model teşkil ettiğini ve insanları cesaretlendirdiğini söyleyerek, İşletme Sahibi Ahmet Karakurt ve Harun Uysal’a yatırımlarından dolayı teşekkür ederek, hayırlı olsun dileklerinde bulundu.
Ayrıca bu projelerin üretime geçmesinin akabinde her iki girişimcilerden Ahmet Karakurt ve 1995 yılından itibaren Uysallar Besicilik olarak büyükbaş besicilik alanında faaliyet gösteren Harun Uysal, Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım kolunda 120 baş sağmal süt ineği kapasitesine sahip, sağım dahil tüm bakım işlerinin otomatik sistemlerle yapıldığı açık alan Süt Üretim İşletmesi projesini hayata geçireceklerini belirttiler. Yapacakları bu projeleri ileriki zamanlarda besiciliği de kapsayacak şekilde genişleteceklerini söyleyen girişimciler, yatırıma devam edeceklerinin müjdesini verdiler.