Çorum'un Bayat İlçesi'nde Kaymakamlığın örnek çilek projesi hayata geçirerek 1,5 dekar alanda çilek bahçesi tesis edildi.
Bayat Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı Mütevelli Heyeti kararı doğrultusunda çiftçilere model bir üretim alanı oluşturması amacıyla Vakıf adına çilek bahçesi tesis etti.
Proje, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlandı, yine Müdürlük koordinatörlüğünde ilçe merkezinde Sanayi Kavşağı yakınında hazine arazisine tesis edildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arslan Arslan, mütevelli, heyetinin kararı doğrultusunda Bayat Kaymakamı İdris Akça’nın talimatı ile derhal çalışmalara başladıklarını belirterek, projenin amacı doğrultusunda yol kenarı olması ve vatandaşların sürekli görebileceği bir konuma sahip bulunması dolayısıyla mevcut alanı belirlediklerini söyledi.
Akabinde toprak analizi yaptırarak işe koyulduklarını ve toprak analiz sonucuna göre gerekli katkıları toprağa kazandırmak sureti ile toprak hazırlığını yaptıklarını belirten Arslan, plastik malç kullanmak sureti ile çilek fidelerini diktiklerini belirtti.

Arslan, fide olarak frigo fide kullandıklarını ve 1,5 dekar alanda toplan 9.000 çilek fidesini toprakla buluşturduklarını söyledi.
Çeşit olarak yediveren çeşitlerden olan Albion çeşidi kullandıklarını belirten Arslan, yıl boyunca alacakları verimle dekardan yılda 3 ton verim beklediklerini ve projelerinin 4 yıl süreceğini söyledi.

Bayat Kaymakamı İdris Akça, fide dikiminde çalışanları yerinde ziyaret ederek, proje ile amaçlarının klasik tarla tarımı yerine çiftçilere yeni istihdam alanları oluşturarak, kıt kaynakların etkin kullanımı ile birim alandan daha fazla ekonomik getiri elde etmek sureti ile çiftçilerin gelir düzeyini ve refah seviyelerini yükseltmek hedefi doğrultusunda bir sonraki adımın çiftçiler bazındaki projeleri hayata geçirmek olduğunu belirtti.