Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz, son günlerde yağan yağmurun geçimini çiftçilikle sağlayan Alaca halkının yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Alaca’ya beklenen yağışların geldiğini ve Alaca’nın yağıştan nasibini aldığını ifade eden Yılmaz, sonbaharda ekilen arpa ve buğday gibi birçok ürünün kuraklıkla karşı karşıya kaldığını, kuraklık nedeniyle ekilen tohumların çürümeye başladığını ve çimlenme güçlerini kaybettiğini kaydederek, “Ancak son günlerde gelen yağışlar kuraklık nedeni ile endişeli olan çiftçilerin yüzünü güldürdü” dedi.

Türkiye'nin olduğu gibi Alaca’nın da yağmura çok ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, “Alaca çiftçilikle geçinen bir bölge. Yağışlar hem barajlardaki doluluk oranını artırdı hem de kuruyan toprağa can oldu. İnşallah daha çok yağacağına inanıyorum. Eğer kuraklık devam etseydi, zaten zor şartlarda üretim yapan çiftçimiz çok zor durumda kalacak borçlarını dahi ödeyemeyecek duruma gelecekti. Yağışlara rağmen az da olsa bir verim kaybı bekliyoruz ancak bahar yağışlarının da güzel olması durumda verim kaybının daha az olacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Meteoroloji'den alınan verilere göre önümüzdeki hafta yağışların aralıklarla devam etmesinin beklenildiğini vurgulayan Yılmaz, “Çiftçilerimizin yüzünün gülmesi demek ülkemizin yüzünün gülmesi demektir. Üretim olmazsa gıda olmaz. Bütün çiftçilerimize 2018 sezonunda bol verim bol kazanç diliyor saygılarımı sunuyorum.” dedi.

LİSANSLI DEPOCULUK

Açıklamasında 2005'te hayata geçirilen lisanslı depoculuk uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Lisanslı depoculuk ürünlerin modern ve sağlıklı depolarda muhafaza edilmesini sağlayarak, hasatla birlikte ihtiyaç duyulan depolama ve finansman imkanını getirdi. Lisanslı depolar tarafından düzenlenen Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile üreticiler, ürününü istediği zaman değerlendirebilecektir. Bu sayede üreticiler hem hasat zamanı üretime bağlı fiyat düşüşlerinden korunmuş olmakta, hem de ileriki aylarda artan fiyatlardan yararlanmaktadırlar. Aynı şekilde sanayici ve tüccar da satın aldığı ürününü bu depolarda stoklayarak finansman imkanlarından faydalanmaktadır. Hükümet tarafından verilen destek ve teşviklerle lisanslı depoculuk, üreticiler için çok daha cazip hale getirilmiştir. Örneğin bir çiftçimiz, ürettiği 20 ton buğdayı, lisanslı depo üzerinden pazarladığında vergi istinası, nakliye, kira ve analiz ücreti gibi desteklerle, asgari bin lira gibi ilave kazanç elde ediyor. Önümüzdeki dönemde lisanslı depoculuk sisteminin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması beklenmektedir. Lisanslı depoculukla ilgili geniş bilgi almak isteyen çiftçilerimiz Alaca Ziraat Odası'na uğrayabilirler.”