Alaca Ziraat Odası’nda görevli Tarım Danışmanları Ezgi Fatma Açıkgöz, Ali Rıza Bektaş  ve Filiz Salkım tarafından TARSİM konusunda çiftçi bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Alaca İş Bankası Müdürü Yavuz Yıldız, İş Bankası personellerinden Samet Belge  ve Alaca Merkez ve köylerinden gelen çiftçiler katıldı.
Toplantıda uzmanlar tarafından ürünlerin don, sel, kuraklık, fırtına, dolu, heyelan vb. doğal âfetlerden zarar görmesi halinde sigorta kapsamına alınması ve zararların telâfi edilmesi konularında üreticilere bilgiler verildi.  2015 yılı değişiklikleriyle “Tarım Sigortalarının Genel İşleyişi ve “Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Nasıl Sigorta Kapsamına Alınacağı” hususlarında karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunuldu.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Alaca İş Bankası Müdürü Yavuz Yıldız ve İş Bankası Personellerinden Samet Belge, bölge koşulları dikkate alındığında mevcut potansiyel ve iklimsel risklerin de göz önüne alınması gerektiğini vurgulayarak, bu doğrultuda çiftçilerin tarımsal ürün ve hayvanlarını doğal âfetlerden gelebilecek zararlara karşı teminat altına almak için Tarım Sigortası yaptırmalarının şart olduğunu söylediler.
Uzmanlar ayrıca, Tarım Sigortası sisteminin devletin denetimi, gözetimi ve garantisinde olan bir sigorta sistemi olduğunu ve 2015 yılı itibariyle devlet prim desteği oranının tüm risklerde %50 oranında uygulanacağını, açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 2/3 oranında devlet primi desteği olarak karşılanacağını, bunun yanında buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için ‘Sap Teminatı’nın ek olarak verilmeye başlanacağını belirttiler.
Tarım sigortası yaptıracak üreticilerin Bakanlığın çiftçi kayıt sistemlerine kayıtlı olmalarının yasal bir zorunluluk olduğu da ifade edilen toplantıda, ayrıca Tarım Sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nun yardım ve borç ertelemesi ile ilgili 17.nci maddesinde belirtilen 'Bu kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20/06/1977 tarihli ve 2090 sayılı kanundan yararlanamaz' hükmü uygulanmaktadır." maddesi yinelenerek üreticilerden bu konuda duyarlı olmaları istendi.
Alaca Ziraat Odası Tarım Danışmanları tarafından düzenlenen toplantı,  uzmanlar ve katılımcılar arasındaki soru-cevap şeklindeki bilgi paylaşımıyla sürdürülerek, konuyla ilgili olarak danışmanlarca hazırlanan çiftçi mektuplarının dağıtılmasıyla sonlandırıldı.