Alaca esnafından Nisa Elektronik sahibi Ahmet Arslan ve Kimyager Sefa Arslan, bahçelerinde kendi imkanları ile toprak kullanmadan tarım yapmaya başladılar.

Geleceğin gözde tarımsal faaliyeti olan topraksız tarımı Alaca'da ilk defa denediklerini kaydeden girişimciler, şuan deneme üretimi yaptıklarını söylediler.

Kendi bahçelerinde kurdukları 50 metrekare çadır içerisinde 402 tohum alanı ile başladıkları topraksız tarım faaliyetinde şuan için marul yetiştiren girişimciler, “Otsu gövdeye sahip tüm bitkiler. Odunsu gövdeye sahip bitkiler, çok yıllı bitkiler olmasından ve çok fazla alan kaplamasından ötürü hidroponik tarımla yetiştirmeyi zorlaştırmaktadır. Kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bazı sebze ve meyveler şunlardır; domates, patates, yeşil soğan, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, marul, roka, maydanoz, acı-tatlı biber, dolmalık biber ve brokoli gibi sebzeler, mısır, buğday, şeker pancarı, çay ve pamuk gibi endüstri bitkileri, karpuz, kavun ve çilek gibi meyveler. Hidroponik bahçenizde ayrıca her türlü şifalı bitki, çiçek ve ev bitkisi yetiştirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

HİDROPONİK TARIMIN TOPRAKLI TARIMA KARŞI AVANTAJLARI

Bitkiler toprakta olduğundan yüzde 50 daha hızlı büyürler çünkü besin ve suya daha kolay ulaşırlar.

Tüm yıl boyunca kapalı bir yerde güneş ışığı olmadan ya da yapay ışıklandırma ile ürün yetiştirmek mümkündür.

Besinler bitkilerin direkt ulaşacağı şekilde mevcuttur ve yetiştirme ortamına ait değildirler.

Çok az böcek ilacı kullanılır ya da hiç kullanılmaz.

Bitkiler hastalıklardan arınmış bir ortamda yetişmeye başlarlar.

Daha küçük kaplar kullanılabilir, kökler karışmadan büyüyebilirler.

Bahçe yetiştiriciliğinin mümkün olmadığı yerlerde yetiştiricilik yapmak mümkündür, örneğin toprağın fakir olduğu yerler, kayalık alanlar, hatta balkonlar.

Suni ışık kullanımıyla kullanmadığınız bir oda ya da garajda bile bir bahçe oluşturmak mümkündür.

Toprakta yapılan yetiştiriciliğe oranla daha az iş gücüne gerek vardır çünkü kazmaya veya zararlı otları temizlemeye gerek yoktur.

Aşırı büyüme koşulları üzerindeki kontrolün daha fazla olması bitkiler için mümkün olan en iyi ortamın sağlanmasını kolaylaştırır ve daha iyi kalitede ürün ve tarımsal getiri elde edilmesine neden olur.

Hidroponik metotlarla yetiştirilen hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.