Alaca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cumhur Atalık, çiftçilerin hububat ekimi için hazırlıklara başladığını belirterek, çiftçilerin ekim yaparken sertifikalı tohum kullanmalarının hasat döneminde verimi artırdığını söyledi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cumhur Atalık, yaklaşan ekim ayı dolayısıyla çiftçileri uyararak, ekim yaparken dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.

Çiftçilerin, ekim yapmadan önce iyi bir toprak hazırlığı yapmaları gerektiğine dikkat çeken Atalık, "Çiftçilerin ekim yapmadan önce toprağı iyi bir şekilde ekime hazırlaması gerekir. Mutlaka sertifikalı tohum kullanmaları ve toprak tahlil sonuçlarına göre gübre atmaları, üründe kalite ve yüksek verim alınabilmesini sağlayacaktır. Ekilecek tohum, meydana gelebilecek çeşitli hastalıklara karşı mutlak surette ilaçlanması gerekiyor. Tohum ilaçlaması yapılmadığı takdirde, ekilen alanlarda büyük boşluklar halinde çimlenme eksikliği görülmektedir. Bu da ciddi ölçüde ürün kaybı yaşanmasına neden olmaktadır" dedi.

Sertifikalı tohum kullanımının, üründe kaliteyi ve verimi artırdığını ifade eden İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cumhur Atalık, "Sertifikalı tohum ekildiğinde verimde yüzde 15-25 artış olduğu gibi elde edilen üründe daha kalitelidir. Çiftçimiz elde ettiği kaliteli ürünü daha yüksek fiyata satarak daha fazla kar elde etmektedir. Sertifikalı hububat tohumluğu kullanan çiftçilerimize zaten devletimiz bu tohumluğun yarı fiyatına yakınını ödüyor ve çiftçimiz ekim için kullandığı tohumluğun yarı fiyatını ödemiş oluyor.” diye konuştu.

Sertifikalı tohum desteği dönüm başına şu şekilde:

Buğday ve arpada 8.5, tritikale, yulaf ve çavdarda 6, çeltik ve yer fıstığında 8, nohut, kuru fasulye ve mercimekte 20, susam, kanola ve aspirde 4, patateste 80, yoncada 30, korunga, fiğ ve yem bezelyesinde 20 TL.