Alaca'da Hızır Acil 112 Ekibine bir hastanın yakınları tarafından saldırı yapıldı.

Memur-Sen Çorum İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Alaca'da ambulansa alınmadığı gerekçesiyle yardımcı sağlık personeline hasta yakınları tarafından yapılan saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Sağlıkta şiddetin bir an önce son bulmasını, sağlıkçıya kalkan ellerin kırılması gerektiğini belirten Saatcı, "Darp edilen sağlık çalışanlarına geçmiş olsun diyor, bu insanlık dışı olayı yaşatanları kınıyor, lanetliyoruz" dedi.

Saatcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sağlık personelimiz, vatandaşlarımızın sağlığını korumayı ilke edinmiştir. Bu kutsal hizmeti, yaşam hakkının kutsallığını savunarak, zaman ve mekân farkı gözetmeksizin, 7/24 çalışarak yerine getirmektedir. Bu anlayış ile hizmet veren çalışanlarımızın şiddetin herhangi bir şekli ile muhatap olması asla kabul edilemez.

Sağlıkta şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını sağlayan yasanın çıkmasına öncülük eden sendika olarak, bu yasanın uygulanması ve şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması konusundaki çağrımızı yineliyoruz. Sağlıkta şiddeti önlemek için toplumsal bilincin artması gerekmektedir. Ancak bu dönüşüm sağlanana kadar şiddeti önleyici tedbirler almadıkça ve şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar verilmedikçe, yapılan çalışmalar şiddeti önlemede yetersiz kalacaktır. Milletimize çağrımız, şiddet uygulayanlara ilk tepkiyi olay anında orada bulunan vatandaşlarımızın göstererek, sağlık çalışanlarına sahip çıkmasıdır. Sağlık çalışanları bu ülkenin her coğrafyasında, her türlü zorluğa ve yoğun çalışma şartlarına karşın sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır.

Halkımız bu vahşi olaylara duyarsız kalmamalı ve tepkisini ortaya koymalıdır. Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesine yönelik tedbirlerin ve şiddet uygulayanlara yönelik gerçekleştirilecek yasal müeyyidelerin yeniden gözden geçirilmesi bir zorunluluktur. Bilinçsizce gerçekleştirilen bu menfur saldırıların faillerine hak ettikleri cezanın verilmesi gerekmektedir.

Sağlık çalışanları gecesini gündüzüne katarak vatandaşlara sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu fedakâr çalışanlara şiddet uygulanmasının tam anlamıyla aymazlıktır, kendini bilmezliktir. Her kim tarafından ve her ne sebeple yapılırsa yapılsın, sağlık çalışanlarını hedef alan sözlü ve fiili hain saldırılar, aslında sağlık çalışanlarına değil, insanımızın topyekün sağlığına yapılmış bilinçsiz ve ahmakça, kabul edilemez ve affedilemez çirkin hareketlerdir. Kendisini veya yakınını iyileştirmek için vargücüyle çalışan sağlık çalışanlarına sözlü ve fiili şiddet uygulamak, akli muhakeme ve vicdani muhasebe içinde olanların asla yapmayacağı ve yapamayacağı hastalıklı bir tavırdır.

Tek görevinin, insan sağlığı ve hayatı ile ilgili konuda fedakarca çalışan, hekiminden, hemşiresine, hasta bakıcısından, acil servisi görevlisine kadar insanlarımızın sağlığına kavuşturmak ve hayatını kurtarmak olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına tanık olmaktayız. Sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda paydaş olarak öteden beri ortaya koyduğumuz önerilerimiz doğrultusunda adımlar ivedilikle atılmalıdır. Sağlık çalışanlarımızın, son günlerde, gerek tedavi olmak için hastaneye gelen hasta, gerekse de hasta yakınları tarafından maruz kaldıkları sözlü ve fiili şiddetin boyutlarının artarak devam etmesi ürkütücü ve bir o kadar da endişe vericidir.

Millet olarak sahip olduğumuz değerler en zor dönemlerde dahi birleştirici bir güç olmuştur. Problem çözme yöntemlerimiz arasında şiddetin hiçbir şekli toplumumuzca kabul edilemez görülmüş olup, çözüm süreçlerine katkı sağlamamıştır.

Yetkilileri de sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Halen yürürlükte olan ve sağlık çalışanları ile hastaları karşı karşıya getiren hasta hakları yasasının da bir an önce değiştirilmesi konusundaki sağlık çalışanlarının beklentisini bu basın açıklaması vesilesiyle yetkili mercilere bir kez daha hatırlatıyoruz.

Şiddet uygulayan kişilerin sağlık giderlerinin SGK tarafından belli bir kısmının ödenmemesi, sağlık hizmetlerinin ücretli verilmesi ve kolluk kuvvetleri nezaretinde sunulması önerisini tekrarlıyoruz.

Sağlık-Sen Çorum Şubesi olarak; Saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarımıza geçmiş olsun diyor, saldırıyı ve saldırıda bulunan kişileri kınıyor ve lanetliyoruz."