Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu Kampüsü’nde “Proje İmkanları” konulu panel gerçekleştirildi.

Üniversite-Alaca işbirliği etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 3. panelin konusu “proje imkanları” oldu. Proje kültürünün oluşmasında yaşanan sorunların tartışıldığı panelde konu; proje yapma mantığı, projenin gerçekleştirilmesi için nerelerden kaynak sağlanabileceği, farklı proje türlerinin nasıl formüle edilebileceği ve başarılı proje örnekleri çerçevesinde katılımcıların renkli sunumları eşliğinde gerçekleştirildi.

Dinleyiciler arasında Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez’in yanı sıra şehrin kamu ve özel sektör temsilcileri; lise, ortaokul ve ilkokul müdürleri, öğretmenler ile Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu’nun öğretim elemanlarının da yer aldığı panelin moderatörlüğünü Hitit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş Başçı yaptı.

İlk panelist olan Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Sakınç; Avrupa Birliği Projeleri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Projeleri (TKDK), Orta Karadeniz Ajansı Projeleri ve KOSGEB destekli girişimcilik projeleri hakkında bilgiler verdi ve bu projelerin gerçekleştirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken konuların altını çizdi. Bu alanda yapılan başarılı proje örneklerine de değinen Sakınç, konuşmasında yapılabilecek projelerin Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu ve Alaca işbirliği ile çok da ayakları yere basan ve kabul edilebilir projeler olacağını anlattı.

İkinci panelist, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Proje Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Kazım Köse, proje kültürünün oluşmasının öneminden söz etti ve Türkiye’de yapılan farklı alanlardaki proje örnekleri hakkında bilgi verdi. Köse, uygulanan projelere bakıldığında benzer projelerin Alaca’da da yapılabileceğini, bu konuda hem tecrübeli akademik personelin olduğunu, hem de işbirliğine hazır kamu kurumu temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının olduğunu vurguladı. Bu sinerjinin kıymetli olduğunun altını çizen Kazım Köse, bu bilinçle Meslek Yüksekokulu bünyesinde bir Proje Birimi kurduklarını anlattı. Proje biriminin başlıca görevinin; proje yapmak isteyenlere teknik destek sağlamak, projeleri koordine etmek, açılan projelerden ilgilileri haberdar etmek olduğunu söyleyen Köse, Alaca halkına kapılarının sonuna kadar açık olduğunu dile getirdi.

Çorum Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Proje Koordinatörü Abdulhalik Kürşat Arık üçüncü panelist olarak söz aldı. Arık, Avrupa Birliği tarafından desteklenen projelerin nasıl olduğunu, kabul edilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Erasmus+ Projeleri konusuyla daha çok ilgilendiğini ancak tüm projelerin mantığının hemen hemen aynı olduğunu söyleyen Arık, iyi bir projenin finansman bulmakta zorlanmayacağının altını çizdi. Arık, proje yapımında birlikte çalışma kültürünün önemsenmesi gerektiğini, bu ekip ruhu ile çıkacak engellerin daha rahat çözüleceğini belirtti.

Son panelist olarak konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Proje Koordinasyon Birimi Eş Başkanı Okutman Mehmet Aydınkal, Hitit Üniversitesi’nin projelere ve projelendirmeye bakış açısını detaylı bir şekilde açıkladı. Aynı zamanda halen devam etmekte olan projelerin çıktılarını ve neler yapıldığını özetleyen Aydınkal, proje yazımının her ne kadar tek kişinin üstlenebileceği bir konu olsa da projenin uygulanmasının ciddi bir ekip işi olduğunun gözden uzak tutulmaması gerektiğini aktardı.

Panele misafir konuşmacı olarak katılan ve halen sürdürülen “Sosyal Diyaloğun İnşasında Entelektüel Çaba” adlı projenin Genel Koordinatörü olan Yrd.Doç.Dr. Vahdet Özkoçak, uyguladıkları proje hakkında bilgi verdi. Özkoçak, kendisinin ve proje ekibinin Alaca'da yapılabilecek her türlü proje çalışmasına destek olabileceklerini, tecrübelerini paylaşmaktan onur duyacaklarını söyleyerek konuşmasına son verdi.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Alaca Avni Çelik MYO Müdürü Doç. Dr. Metin Uçar, projeler konusunda aydınlatıcı bilgiler veren ve ufuk açıcı konuşmalar yapan tüm panelistlere teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Projeler konusunda birlikte faaliyet yapabilmek için tüm imkanları seferber ettiklerini dile getiren Uçar, üniversite olarak her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi. Alaca için önemli bir açılım olan Tezsiz Yüksek Lisans programlarının derslerinin Alaca’da yapılması konusunda son aşamaya gelindiğini de anlatan Uçar, Siyaset Bilimi ve İşletme alanlarında ilana çıkıldığını duyurdu. Toplam 80 kişilik bir kontenjanla ilana çıktıklarını anlatan Uçar, Hitit Üniversitesi web sayfasında ilan metnine ulaşılabileceğini ifade ederek tüm katılımcılara tekrar teşekkür ederek konuşmasına son verdi.