Çorum'un Alaca ilçesinde çiftçiler, kuru sopan ihracatının Ticaret Bakanlığı'nca ön izne bağlı mallar listesine alınmasına tepki gösterdi. Traktörleriyle konvoy oluşturan çiftçiler, araçlarının kornalarıyla dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı tarafından kuru soğan ile tohumluk olmayan taze ve soğutulmuş patates ihracatını ön izne bağlı mallar listesine alması tüm Türkiye'de üreticilerin tepkisini çekiyor.

Çorum'un Alaca ilçesinde de traktörleriyle şehirde turlayan üreticiler, uygulamaya tepkilerini kornalarla dile getirdi. İlçe meydanında toplanan üreticiler, uygulamayı sert sözlerle eleştirdi.

BAKANLIK "YASAK YOK" DEDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan kararın ihracata yönelik bir yasak olmadığı Bakanlıkça, "Karar, ülkenin üretim, tüketim, stok, ihtiyaç ve yurt içi-yurt dışı piyasa fiyatlarının düzenli takip edilerek, söz konusu ürünlerin ihracatının ön izne başlanmasını içermektedir. Söz konusu iki üründe 2019 yılı üretimlerimiz bir önceki yıla göre artış göstermiş ve ülke ihtiyacımızı karşılayacak seviyelere ulaşmıştır." ifadeleriyle değerlendirildi.

"ÜRETİCİYİ ZARAR ETMEKTEN KORUYACAK"

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuru soğan ve patates ihracatına getirilen ön izin uygulamasının yasak olmadığını; üretim, tüketim, stok, yurt içi ve yurt dışı piyasa fiyatlarının düzenli denetlendiği sistem olduğuna dair açıklamada bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuru soğan ve patates ihracatının yapılmasına ilişkin ön izin politikası hakkında açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "Ön izin politikasının yasaklama olmadığı, düzenleme ve denetlemeye ilişkin fiyat istikrarına sağlayacak yöneylem politikasıdır. Kuru soğan ve patatese getirilen ön izin yasaklamanın aksine, üreticiyi zarar etmekten koruyacak" denildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan bildiride "İhracatı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ" ile kuru soğan ve patates (tohumluk hariç) ihracatının ön izne bağlı mallar listesine eklendiği kamuoyuna sunuldu.

"BİZ TERÖRİST MİYİZ?"

Alaca ilçesinde üreticiler, traktörleriyle konvoy yaparak uygulamaya tepki gösterdi. İlçenin ana yollarında konvoy halinde traktörleriyle gezen üreticiler, kornalarıyla uygulamaya tepkilerini gösterdi. Yetkililerden yardım bekleyen üreticiler, seslerini böyle bir yolla duyurmaya çalıştı. Mağdur üreticiler adına konuşan bir çiftçi, "Biz elimizde kalan malı çöpe mi atacağız? Biz terörist miyiz? Neden ihracat yapmamız engelleniyor? Elimizdeki malı şimdi ne yapacağız? Yurt içinde malımızı eritemiyoruz. Dünyanın en büyük soğan üreticilerinden birisi olan Hindistan'da sorunlar yaşandı. Küresel çapta kuru soğan sorunu var. Bu bizim için bir fırsattı. Biz elimizdeki malı satıp evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz" dedi. (Kesin Karar)