Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla İlçe Kaymakamı Ramazan Kurtyemez'i ziyaret etti.

Oda yönetiminin de katıldığı ziyaret sırasında Alaca'nın tarım potansiyeli, ürün yapısı, çiftçinin karşılaştığı problemler ve yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi.

Öte yandan Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Yılmaz, "Nüfusumuzun büyük çoğunluğu köylerde çiftçilik yapmaktadır. Çiftçiler her mevsimde çalışırlar. Bu çalışmalarının sonucu olarak soframızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler. Yaşamımızı çitçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürüyoruz. Güç şartlar altında çalışan, yorulan çiftçilerimizin hak ettikleri saygıyı görmeleri gerekmektedir" dedi.

İlhan Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İlçemizde üretilen en önemli tarım ürünü olan buğdayın taban fiyatının çiftçilerimizin yüzünü güldürecek şekilde olması gerekmektedir. Bunu mevcut hükümetimizden bekliyoruz. Bu sene yağışların iyi gitmesi nedeniyle ürün veriminde artış olması beklenmektedir. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisinin alım yapması ve üreticimizi tüccarın eline düşürmemesi gerekmektedir.

Hükümetimizin çiftçilere yönelik yapmış olduğu çok önemli destekler var. Ancak bunların artırılarak devam etmesi gerekmektedir. Biz Alaca Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin bütün hizmetlerden yararlanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstereceğiz.

Geçen yıllara göre yaşanan ve yüzde 55 ila yüzde 90'lara varan yüksek artışlar üretici kesimini tedirgin etmiştir. Yüksek zamlar gübreden kaçışa, bu durum da ciddi verim kayıplarına neden olmuştur. Gübre fiyatlarındaki artışlar, üreticinin gübre kullanımından kaçmasına neden olmuştur. Ülkemizde gübre kullanımı halen bilinçli bir şekilde yapılmamaktadır. Zaten bilinçsiz gübre kullanan çiftçimizin kullandığı gübre miktarını daha da azaltmış, bu da ürünlerde ciddi verim kayıplarına yol açmıştır. Bu bağlamda Odalarımızın çoğunda bulunan Toprak Analiz Laboratuarlarının gerçek işlevlerini yerine getirmeleri için ve çiftçimizin gerçekten doğru gübre kullanmasına yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimiz toprak analizlerini yaptırırlarsa daha iyi verim ve daha kaliteli ürün alacaklardır.

Su üretici için çok önemli bir doğal kaynaktır. Sulu tarıma geçilen bölgelerde verim artışları ve ürün çeşitliliğinde artmaktadır. Bu nedenle boşa giden su kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanmamız gerekmektedir. Bu su kaynaklarımızı bazı sulama göletlerinde biriktirerek tarımda sulama amacı ile kullanabiliriz. Her ne kadar ilçemizde çok sayıda baraj yapılmışsa da sulama göletleri ne kadar fazla olursa sulanacak tarım arazisi de o kadar fazla olur.

Tarım Danışmanlığı sistemi kapsamında köy köy dolaşarak çiftçilerimize bu sistemi anlatıyoruz ve arzu edenleri kayıt ediyoruz. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı kuru tarla olarak 100 dekar ve üzeri tarlası olan bütün çiftçilerimiz danışmanlık hizmetinden yararlanabilmektedir. Her çiftçimizin bir danışmanı olacak ve bu danışmanlarımız zaman zaman çiftçilerimize ziyaretlerde bulunarak her türlü sorunlarına çözüm bulacaklar. Danışman veteriner hekimlerimiz köy köy gezerek hayvanı olan üreticilerimizin sorunlarını çözmeye çalışacaklar.

Ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde, üretim ve verimliliğin artırılmasında, hayat standartlarının yükseltilmesinde, tarımsal üretimin her kademesinde alın teri olan çiftçilerimiz, her zaman baş tacımızdır.

Aşık Veysel’in dediği gibi “Benim sadık yarim kara topraktır”. Toprak insanlığı doyuran en kutsal değer ve bu topraklarla uğraşan üreticilerimizde her şeyin en iyisine layık emekçilerdir.

Yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette çiftçimizin hakkı ve alın teri vardır. Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır.

Toprağın bereketinin üretime, üretimin zenginliğe ve huzur ortamına katkı sağlaması dileğiyle, tek amaçları üretmek, üretirken insanca ve sadece namerde muhtaç olmadan yaşama azmi ile toprağı işlemeye gayret eden çiftçimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, ürünlerinin bereketli, geleceklerinin umutlu olmasını diliyorum."