Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz, çiftçi borçlarının ertelenmesi nedeniyle yetkililere teşekkür ederken, borç ertelemesinden yararlanmak isteyen çiftçilerin de bir an önce müracaatlarını yapmasını istedi.
İlhan Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada; "Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesinde emeği geçen başta TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekilimiz sayın Salim Uslu ve diğer yetkililerimize üreticilerimiz ve şahsım adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Borç ertelemeden yararlanmak için köy muhtarlarımızın ilçe tarım müdürlüğüne şahsen başvurması gerekmektedir. Muhtarlarımızın başvurusundan sonra da borç erteletmek isteyen çiftçilerimizin de ilçe tarım müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir. Önümüzdeki üretim sezonunun doğal afetlerden uzak, hayırlı, bereketli geçmesini ve çiftçilerimizin rahat bir nefes almasını diliyorum" dedi.

İLHAN YILMAZ TOPRAK ANALİZİ KONUSUNDA UYARDI
İlhan Yılmaz, ayrıca toprak analizi konusunda da bazı uyarılarda bulunarak açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Tarımsal üretimde verimliği ve kaliteyi artırmak amacıyla 2017 yılı üretim sezonundan itibaren toprak analizi destekleme uygulamasına farklı bir model ile yeniden başlanılacaktır.
Bu yeni modelde toprak analizleri için gerekli olan numuneler;
- Tohum tarlaya düşmeden, ekimden önce,
- 50 dekar ve üzeri parsellerden,
- Koordinat belirleyen DATA LOGGER cihazıyla,
- Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuvarların teknik elemanlarınca alınacaktır.
Bu şartlarda alınan numunelere ait analizler için destekleme ödemesi yapılacaktır. ÇKS kayıtlarına göre 50 dekar ve üzeri parsellere gübre desteği ödenebilmesi için toprak analizi yaptırmak zorunlu olacaktır. 50 dekardan küçük parseller ise toprak analizi yaptırmak zorunda olmayacak, ancak gübre desteğinden faydalanabilecektir.
Numuneler tohum toprağa düşmeden tarım danışmanlarımız ve laboratuar personelince İlgili parselden koordinat kayıt cihazlarla alınacaktır. Bahar ekimleri için 50 dekardan büyük parsellerden numune alınması için Alaca Ziraat Odası'ndan şahsen başvurup randevu alınması gerekmektedir. ÇKS'de kayıtlı 50 dekardan büyük parsellerin gübre desteklemesi alabilmesi için toprak analizi yaptırması şarttır. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için bu konuya dikkat etmeleri ve tarla ekiminden 2 ay önce laboratuardan randevu almaları önemle rica olunur."